пране на обувки

Маратонките и кецовете винаги са били актуални, но през последните години спортните обувки чупят всички рекорди по популярност. Носят ги не само спортуващите хора с активен начин на живот. Дамите все по-често съчетават пола или рокля с кецове, костюм със спортни обувки или официален тоалет с маратонки. Кавалерите пък носят както панталони, така и костюми с кецове.

Обикновено грижите за обувките се полагат най-вече отвън, тъй като тази част от тях има досег със замърсяванията от околната среда. В същото време обаче чорапът е този, който води до трайно замърсяване отвътре. Най-голямо притеснение представляват висококачествените обувки. Предвид тяхната стойност, обикновено планираме да ги носим няколко сезона. Ако искате да запазите своите маратонки като нови, трябва да полагате постоянни грижи за тях. А това означава редовно почистване както отвътре, така и отвън.

Най-добрият начин да се справите сами със задачата е да ги миете периодично на ръка или в перална машина. Почиствайте обувките си поне веднъж месечно в домашни условия. Препоръчително е на няколко месеца да използвате и услуга за професионално изпиране.

Имайте предвид, че не всички обувки и маратонки могат да издържат на контакт с вода. При някои модели това може да доведе до изсушаване и напукване на кожата, оцветяване или трансфериране на цветове. За да запазите любимия чифт удобни обувки, най-добре е да се възползвате от съветите на професионалистите.

Кои обувки и маратонки не могат да се перат в машина?

  • Веднага трябва да се отбележи, че естествената кожа, велурът и набукът се повреждат при машинно пране. При подобно третиране, те обикновено губят еластичността си и се деформират.
  • Рисковано е и да перете обувки, изработени от комбинация от няколко вида плат или кожа. Ако тъканите са в контрастни цветове, трябва да се направи тест за задържане на багрилото, за да се избегне оцветяване.
  • Всяка украса по вашата обувка или маратонка под формата на рисунка, пайети, кристали, кожени вложки или копчета, е друга причина да се откажете от прането в машина. Така със сигурност ще загубите декорацията и красотата на изделието.
  • За да бъде безопасно прането в пералня, маратонките трябва да бъдат зашити, а не залепени. Нито едно лепило не издържа на излагане на вода, особено по време на изплакване. В този ред на мисли, препоръчително е да купувате шити обувки и маратонки, ако желаете да ги носите по-дълго време.

Пазете етикета!

От изключителна важност е да пазите етикетите на своите дрехи, аксесоари, обувки и маратонки. Не ги изхвърляйте веднага след покупката. Върху тях стандартно са изобразени упътванията на производителя за грижите, които материалите изискват. Най-често информацията е поднесена под формата на символи и знаци. Зачеркната купа на етикета, например, показва, че измиването, т.е. третирането с вода, е напълно забранено.

Характеристики на машинно пране при професионалистите

Знаете ли, че от 2020 година можете да почистите своите обувки професионално в Ателиетата за химическо чистене Белина Еко? Там се грижат за всякакви обувки, ботуши, чанти, сандали, чехли и много други артикули, свързани с ежедневния гардероб.

Подготовка:

На първо място, уверете се, че Вашите спортни обувки и кецове са предназначени за почистване с вода и този тип грижи. Преди да занесете обувките си в Ателието за химическо чистене, проверете дали по тях няма дефекти – лошо зашити шевове, дупки, изпъкнала пяна. Извадете връзките, стелките и вътрешните облицовки. Изтръскайте ги от прах, мръсотия и отстранете малки камъчета от протектора на подметката.

Самото професионално почистване преминава през няколко етапа:

• Отстраняване и почистване на замърсяванията от външна страна на подметката. Това става ръчно с автоматична четка, обливана от струя с вода и препарат, които разтварят замърсяванията и изтъркват подметката;

• Почистване на обувката по корпуса и бомбето отново с препарат и четка с пара, за да се разтворят замърсяванията;

• Почистване на обувката отвътре с автоматична въртяща четка и пара под налягане, за да се разтворят трайно замърсяванията отвътре;

• Стелките се замърсяват особено бързо и придобиват неприятна миризма. След измиване те могат допълнително да бъдат третирани с медицински алкохол за дезинфекция. При силно износване те се сменят с нови;

• След приключване на изпирането с пара и препарат, маратонките и обувките се изсушават в специална сушилна машина с ултравиолетови лампи за дезинфекция на всяко изделие. Изсушаването се извършва със специален контрол на температура и вентилация при статично положение на обувката.

• След почистването на обувките  те биват поставени в специален калъф с връзка, който е предназначен за многократна употреба. Хубаво е след получаването на обувките си да продължите използването на калъфа, като поставяте маратонките в него всяка вечер, за да бъдат защитени от повреди, прах, търкане на обувките една в друга и т.н.

Ново!

БЕЛИНА ЕКО предлага и услугата ОЗОНИРАНЕ на обувки. Това е процес, при който артикулите се поставят в специален Озонатор. Той превръща кислорода озон и по този начин се убиват всички миризми, бактерии и микроорганизми в маратонките на молекулярно ниво. Това е изцяло нова услуга, която се предлага от скоро само в градовете София, Варна и Бургас.

Изисквания за почистващ перилен препарат

Прахът за пране не е добър избор за почистване на обувки и кецове. С високия си алкален състав препаратът може да повреди материята и импрегнацията на плата отвътре и отвън. Освен това, прахът за пране е нежелан при почистването, защото след него неизбежно ще останат петна или бели алкални ореоли. Това се отнася преди всичко за материали с тъмни нюанси.

Поради тази причина, при почистването на маратонки препаратът трябва да е под формата на гел или течност с ниско РН. Препаратът, използван от Белина еко, е професионален, произведен в Италия. Той е специализиран само за обработка и отстраняване на замърсявания по обувки и чанти.

Никога не използвайте омекотител при почистване на обувки!

***

Всеки има свои предпочитания към обувките и свои начини за поддръжката и освежаването им. Ако имате нужда от помощ и въпроси, не се колебайте да се обърнете към най-близкото Ателие за химическо чистене на Белина еко, където служителите ще обърнат внимание на проблема Ви.