fbpx

1. БОЯДИСВАНЕ НА ТЕКСТИЛ

Боядисването на текстил бива 2 основни вида: реактивно и директно боядисване

  • РЕАКТИВНОТО БАГРЕНЕ се извършва на температура от 30 до 60 градуса Целзий в зависимост от материята и при него фиксирането на цветовете става с подходящи киселини и алкали. В нашата фирма се използва 90% реактивно боядисване, то е подходящо за боядисване на естествени материи – памук, лен, полулен, коприна и съответно изкуствени материи – вискоза и полиамид. Това багрене е най-трайно и подходящо за Вашите дрехи, защото ги запазва от деформация при процеса (извършва се на по-ниска температура), цветовете са устойчиви и не зацапват или пускат върху другите Ви дрехи след изпиране.

 

  • ДИРЕКТНОТО БАГРЕНЕ се извършва на температура около 100 градуса Целзий. Боята е в пряк контакт с дрехата около 60 до 90 минути и колкото по-дълга е процедурата, толкова по-наситен е цвета на артикула. Това багрене е за предимно вълнени дрехи. Недостатъка му е, че при него след боядисване при пране и използване дрехата пуска част от цвета и е възможно да се зацапа бельото или други дрехи, да се свие или деформира дрехата от високата температура (степване) и т.н. Затова, ако нашите служители в ателиетата Ви препоръчат да не боядисвате своята дреха – защото ще се свие или след това ще пуска – имайте предвид, че искат да Ви предпазят от лош резултат при Директното багрене , затова Ви молим да имате предвид горното.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, ПРЕДИ ДА БОЯДИСАМЕ ДРЕХАТА СИ:

  • Изберете внимателно цвета – имайте предвид, че винаги следва да избирате цвят, по-тъмен от този на вашата дреха. Не може да се боядиса червено сако в жълт или оранжев цвят. При избора на цвят трябва да имате предвид и цветовият спектър – например, ако желаете да боядисате жълт потник в син цвят – то резултата ще е зелен цвят на дрехата. Или ако желаете да пребоядисате розови шорти в синьо – то резултата ще е лилав цвят и т.н. Избора на цвят следва да подбирате много внимателно, съобразявайки се с това какви дефекти или разнотоние искате да прикриете при боядисването.

 

  • Почистете или изперете дрехата преди боядисване. Така ще бъдат отстранени излишните мазнини и прах, полепнали по артикула, които биха влошили качеството на багренето и покривността му. Ако по дрехата Ви има петна, предварително трябва да бъдат отстранени, за да може боята равномерно да се поеме от цялата повърхност на текстила.

 

  • Зашийте всички дефекти – скъсани джобове, закъсани хастари, подгъви, дупки на копчета или дупчици в материята. Това е необходимо, защото от силните реактиви при багренето тези участъци на дрехата могат да се отворят повече, при което да се разкъса или деформира дрехата. Имайте предвид, че процеса е автоматичен в машината и нашите служители няма как да предотвратят или видят какво се случва на всяка дреха.

 

  • Няма как да бъдат покрити на 100% петна от белина (обезцветяване и разнотоние повече от 30% на цвета), петна от силиконови лепила, блажна боя или твърди смоли, които тройно са се запечатали в дрехата. Там просто няма как да бъде абсорбирана боята в текстила. При боядисването на дрехите, когато конците са полиестерни, същите не поемат новия, а запазват първоначалният си цвят.

 

  • Когато получавате боядисаната си дреха, трябва да знаете, че същата е изпрана и с фиксирани цветове от нас. Можете веднага да я облечете, като само при първото изпиране след това имайте предвид към последното плакнене да прибавите около 100-150 мл. оцет, за да премахнете, ако има някакви остатъци от багрило или просто да фиксирате по-добре новият цвят. По-нататъшни обработки във времето, плакнения или други манипулации са излишни от ваша страна.

 

  • Ако новият цвят за Вас не е достатъчно наситен или силен, имайте предвид, че всичко зависи от състава на тъканта. Ако на знака на дрехата е изписано, че се състои от 70% памук и 30% еластан, то степента на поемане е 70% на дрехата (колкото е състава на памука). При една дреха в черен цвят, която следва да стане черна това означава, че черното щи има сивкав оттенък, защото не може да покрие на 100%. Дори и 10 пъти да бъде боядисана тази дреха, след като не може тъканта да поеме повече от тези 70%, тя няма как да стане по-наситена. Имайте предвид също и че колкото е по-мек и качествено тъкан текстила, толкова по-лесно и хубаво поема новият цвят тъканта. За твърди и груби дрехи (от брезент, суров памук и коноп) резултатите не са 100% , поради трудното попиване на боята в тъканта.

2. БОЯДИСВАНЕ НА КОЖА

БЕЛИНА-ЕКО инвестира в специално помещение и професионално техническо оборудване за боядисване на тъкани и кожа.
Много често нашите клиенти са идвали с молбата да освежим и подновим техните любими кожени дрехи, чанти, най-разнообразни аксесоари. Ние не можехме да не се съобразим с това търсене и вече сме в крак с това специфично потребителско търсене.
За да разберете точно как изглежда процеса на боядисване и пребоядисване на кожено яке, вижте краткото демонстрационно видео.