fbpx

ГЛАДЕНЕ

Гладенето е много важен процес за поддръжката и обработката на Вашата дреха. Дори една съвършено чиста дреха, без правилното изглаждане и обработка на плисета и ръбове, може да изглежда ужасно грозна и деформирана.

Както знаят във всяко химическо чистене, парата е най-нежният, най-безопасен и най-ефикасен метод за изглаждане на намачквания от тъканите. Мощното действие на парните гладачки за дрехи прониква през тъканите, отпуска ги и така ги изглажда. За разлика от гладенето с ютия, деликатното действие на парата запазва тъканта и така удължава живота й. Честото използване на обикновена ютия спомага за бързото износване на плата.

Преди гладене задължително се запознайте и спазвайте инструкциите за състава и видовете на материите, както и за тяхното гладене, за да спестите голяма част от нервите си при обработката на дрехите си.

Влакната биват основно 2 вида: естествени и химически.

  • ЕСТЕСТВЕНИТЕ текстилни влакна са вълна, памук, коприна, лен, коноп и др. Тези влакна се получават от растителни или животински произход. В голямата си част растителните влакна имат основна съставка целулоза, което ги прави подходящи за избелване с белина (при бели такива) и при такива с устойчиви цветове. Температурата на изглаждане на памучните тъкани е 100 градуса Целзий, при лена е 70 градуса, при вълната е от 110-130 градуса. Коприната се глади при 50-70 градуса. Положителните качества на дрехите от естествени влакна са, че имат много добра топло и влаго проводимост (т.е тялото не може да се претопли), попиват потта, не задържат статичното електричество и т.н.
    Едно от отрицателните качества на дрехите от естествени тъкани е, че с течение на времето влакното губи част от своята здравина, при обработка е възможно да се свият, степат и др. При гладенето е добре да се използва пара, за да се отпусне материята, като винаги ръбовете на дрехата следва да се гладят по фиксираните ръбове, защото при естествените материи вероятността от излъскване и изгаряне е доста голяма.

 

  • ХИМИЧЕСКИТЕ текстилни влакна са основно 2 вида – изкуствени и синтетични.
    Изкуствените са вискозната коприна, ацетатна коприна и т.н., а синтетичните са полиамидни, полиакрилни и полиестерни. Предимствата на химичните влакна са, че при използването им дрехите много малко се измачкват, по-трудно губят здравината си в употребата, по-лесно се почистват от петна, по-лесно се изглаждат, устойчивостта на цветовете е по-голяма и т.н.
    Недостатъците са: висока степен на наелектризирване, лоша топло и влаго проводимост – задържат топлината и не попиват потта от тялото. Гладенето на химичните влакна е със значително по-ниска температура на ютията от тези на естествените материали – от 40-60 градуса по Целзий. Тук използването на пара при гладенето е в чувствително по-малко обем и количество (като не е задължително), разглаждането на ръбове и плисета е напълно възможно, като следва също да се има предвид, че могат да се появят лъскавини при третирането на дрехата с по-висока температура или натиск върху материята.

 

Задължително не пробвайте да отстранявате петна от дъвка или восък (пчелен или свещ) с гореща ютия върху дрехата – независимо дали сте поставили кърпа или вестник за безопасност. Вероятността да повредите и загубите дрехата при тази манипулация е почти 100%. Оставете петното на химическото чистене – то е едно от най-лесните за премахване в ателиетата.