fbpx

ХИМИЧЕСКО ЧИСТЕНЕ

Какво е SYSTEM K4?

Химическо чистене1SYSTEM K4 – най-новата система за химическо чистене, единствена в гр. Бургас в ателието на ул. „Христо Ботев“ 50.

Какво е SYSTEM K4?

Всеки би искал да има патентована рецепта за успешно бъдеще и това е SYSTEM K4, която ни дава иновативна и високоефективна почистваща процедура за качествено търговско обслужване на текстил. SYSTEM K4 е екологичен и абсолютно безопасен процес на почистване. Разработката е от фирма Kreussler, която въвежда нови стандарти със SYSTEM K4. Целта е да се промени сухото почистване по един устойчив и положителен начин! Във времена на нарастващо правителствено регулиране, икономически и екологични изисквания, решението за нас като фирма, а и за нашите клиенти е с новият химикал SOLVON K4разтворител без халоген. Той е проектиран по такъв начин, че когато се използва правилно, не представлява риск за въздуха, водата, хората и почвата. Изключително важно е в процеса на химическо чистене разтворителите, продуктите, машините и процесите да са съвместими, което се предлага с новата технология SYSTEM K4. Тайната на SYSTEM K4 за успех всъщност е доста проста: 1 система = 4 компонента:

SOLVON K4 – разтворител без халоген

SOLVON K4 има много различни свойства от традиционните разтворители при сухо почистване. Той е безхалогенен органичен разтворител с чистота > 99% и отлично почистващо действие. Иновативният разтворител е не само способен да разтваря и абсорбира липофилни (мазнини, мазнини и масла), но и хидрофилна почва (водоразтворима почва). Забелязва се и минимално износване на влакната по време на процеса на почистване, а също и по-малко гънки. Съгласно сегашното състояние на законодателството в Европа, SOLVON K4 не е нито опасен материал, нито опасна субстанция! SOLVON K4 е биоразградим и дерматологично тестван с “много добър“.

Такава комбинация от свойства до сега не са постигани в историята на химическото чистене. Резултатите от предварителните пазарни тестове показват, че SOLVON K4 има потенциала да се превърне в парадигма за химическо чистене.

SYSTEM K4 с разтворител SOLVON K4 осигурява всички изисквания за ефективно и хигиенно почистване на деликатните текстилни продукти.

Системата за почистване е перфектно допълнена от следните 3 продукта:

1. PRENETT K4 – Почистващият агент

За силно замърсени зони SYSTEM K4 предлага почистващ агент: PRENETT K4. Той надеждно отстранява засегнатите участъци по дрехите /яка или маншет/. PRENETT K4 изплаква свободните остатъци и помага за отстраняването на мръсотията по време на процеса на почистване. PRENETT K4 е без съдържание на летливи органични вещества и без добавки. Дори в малки количества PRENETT K4 е високоефективен и в същото време предпазва деликатните текстилни продукти. За премахване на определени петна се препоръчва от Kreussler използването на продукти от серията Deprit Professional Series и Prenett A, B, C.

2. CLIP K4 – Концентратът на препарата

CLIP K4 е силно концентриран препарат за химическо чистене, отличаващ се с отличната си почистваща способност и хигиенна свежест. Той предпазва от потъмняване, има отлични антистатични свойства и трайно подобрява комфорта на облеклото на сухи почиствани дрехи. Белите остават бели след химическо чистене, цветовете са свежи и усещането е превъзходно. Не само мръсотията, но и чуждестранните миризми, например след пожар, са напълно отстранени при ползването на CLIP K4. При почистване на кожата вече не е необходимо добавянето на смазващи вещества или омекотители. Кожата е чиста, чудесно мека и просто се чувства добре. С малки количества от високо концентрирания CLIP K4 може да се постигнат много добри резултати при почистване.

3. VINOY K4 – Агентът за отблъскване на вода и петна

За репелентността на водата и петна с VINOY K4, флуоровъглеродната смола вече е предварително разтворена в SOLVON K4. Съответствието на системата запазва чистотата на разтворителите и предотвратява ненужните остатъци. Гарантира се, че химико-физичните свойства на разтворителя остават непроменени. Това води до повишена безопасност на процесите и работата. Дрехите получават пълно усещане и отлична защита и водоотблъскване.

Този успешен квартет е съвършено допълнен от почистващи машини на Kreussler партньорите FMB (UNION, FIRBIMATIC, REALSTAR и др.), които са пригодени за SOLVON K4.

Качество, което е очевидно. Една система – множество предимства:

 • отлично качество на почистване за водоразтворими и липофилни петна, с мощен почистващ ефект без компромиси.
 • нежно почистване на текстил и кожа.
 • намалено усилие при завършване на обработката на дрехите благодарение на по-малко намачкване.
 • много приятно и гладко усещане.
 • висок комфорт при носене.
 • запазване на ярки цветове.
 • почистеният текстил има свеж аромат.
 • дерматологично тествана козметика с резултат “Много добър“.
 • абсолютно безвреден.
 • биоразградим екологично чист разтворител.
 • висока производителност при нисък разход на енергия, поради по-високите технологични нива на процеси на дестилация и сушене, краткото време на работния цикъл.

• по-ниски разходи за изхвърляне на остатъци от дестилация благодарение на разтворимия разтворител SOLVON K4.

ИСТОРИЯ НА ХИМИЧЕСКОТО ЧИСТЕНЕ

2ХИМИЧЕСКО ЧИСТЕНЕ

Химическото чистене датира от антични времена. То започва с откриването на текстилното облекло. В руините на Помпей са намерени находки от добре развит занаят на тепавичари, които са били така наречените професионални чистачи на дрехи. Тогава се използва силен алкален разтвор и амоняк при прането на дрехи. Специален вид глина, наречена “глината на тепавичарите“, била използвана за попиване на мазнини и петна от дрехи, които са твърде деликатни, за да бъдат изпрани.

Има много истории за произхода на химическото чистене. Както много други открития и това става случайно.

През 1885 год. в Париж Жан Батист Жули, собственик на работилница за багрени платове, неволно съборил газова лампа и газта се разляла върху покривката. Той не се ядосал, тъй като покривката вече била изцапана. Газта бързо се изпарила, а Жан Батист забелязал, че покривката станала по-чиста и петната били изчезнали като по чудо. Жан Батист решил да предлага една нова услуга и я нарекъл „сухо почистване”.

Така започнала работа първата регистрирана фирма за химическо чистене.

РАЗТВОРИТЕЛИТЕ

Въпреки, че химическото чистене се нарича “сухо почистване“, то не е напълно сухо. В процеса на почистване са се използвали течности, които в началото са били различни – например терпентин, керосин и бензин. Тези течности са силно запалими. Химическото чистене било много рисков занаят докато не били разработени по-безопасни разтворители, които не са толкова горими.

На практика сериозното развитие на технологичния процес се осъществява във последните 75 години.

След края на Втората Световна война силно летливите въглероден тетра хлорид и три хлор етилен отстъпват пътят на нов продукт – пер хлорен етилен, които е незапалим синтетичен разтворител. Той става доминиращ не само защото е много по-безопасен, но и защото почиства много по-добре. Не изисква толкова сложно оборудване и може да бъде инсталиран практически във всеки един магазин. Това се превръща в идеална качествена услуга за един час.

Разбира се, съществуват и други разтворители за химическо чистене.

Продължават разработките на все по-нови технологии.

Машините за химическо чистене, въпреки разликите, имат един и същ принцип на действие.

МАШИНИТЕ

Има много модели машини за химическо чистене. Въпреки разликите, машините имат един и същ принцип на действие. Всяка една машина има 4 основни компонента:

 • Резервоар
 • Помпа
 • Филтър
 • Барабан

В резервоара е почистващият разтворител. Помпата движи разтворителя през машината по време на процеса на почистване. Филтрите задържат твърдите мръсни частици. А барабанът е мястото, където се поставят дрехите, за да бъдат почистени. Има специални ребра, които спомагат за правилното движение на дрехите вътре в барабана.

Принципът на работа на машината за химическо чистене е много лесен за разбиране. Помпата изтегля разтворителя от резервоара и го изпраща през филтъра, за да се изчисти. Филтрираният разтворител влиза в барабана, отмива мръсотията от дрехите и ги освежава. После изтича от барабана, минава през кошничката за задържане на копчета и отново се връща в резервоара. Този процес се повтаря по време на програмата и така поддържа разтворителя достатъчно чист, за да може да се постигне качествено почистване на дрехите.

След почистващия цикъл разтворителят се изцежда от барабана и започва цикъл на “извличане” на разтворителя от дрехите, т.е. изсушаване. По време на сушенето се увеличават оборотите на въртене на барабана, за да се използуват центробежните сили за подсушаването на дрехите. При подсушаването се използува топъл въздух, който се върти вътре в барабана, за да се изпари евентуално останал разтворител по дрехите. Разтворителят се пречиства в дестилатор, който се загрява и парите отново кондензират в течност. Пречистеният разтворител се връща отново в резервоара.

ПРОЦЕСЪТ

 1. Преглеждане и номериране – всяка поръчка се номерира и описва, отбелязва се датата, за която поръчката трябва да е готова. На всяка дреха се “защипва” номер, който остава там по време на целия процес на почистване. Ако някоя дреха се нуждае от специално внимание, например за отстраняване на петно, това се отбелазва със специално цветно етикетче на мястото на самото петно. Преди самото почистване дрехите се проверяват и сортират според вида обработка.
 2. Предварителна обработка – със специални прерарати за предварително деташиране (от френски detachеr – отстранявам петно) се третират различните видове петна, като употребата на препарата зависи от произхода на самото петно или замърсяване. Силно замърсените дрехи се обработват предварително с препарат, който усилва почистващото свойство на разтворителя в машината.
 3. Химическо чистене – докато дрехите се въртят в барабана, има постоянен приток на разтворител от помпата и филтриращата система. Разтворителят мокри дрехите и извлича мръсотията, след което минава през филтъра, пречиства се и отново се връща в барабана. Следващият цикъл изпомпва разтворителя от барабана и центрофугира дрехите, за да ги изцеди от разтвориталя. Сух въздух подсушава дрехите и извлича всички остатъчни пари от разтворителя.
 4. Последваща обработка – след почистването в химическата машина дрехите се преглеждат за евентуално останали петна. Използува се професионално оборудване и химикали, като дрехите се обработват с пара, въздух и вакуум. При старателна работа повечето петна могат да бъдат отстранени. Някои от тях, обаче, не могат да бъдат напълно изчистени, поради ред причини – например стари петна от танин, фиксирани от топлина; избледнял цвят на дрехата; петна от белина или избеляване от слънчева светлина; петна от боя и други.
 5. Дооформяне – последната фаза включва оформяне, гладене, пакетиране. След като дрехите са почистени, идва ред на гладенето. Използува се професионална гладачна маса с парна ютия и манекен с пара за саката и палтата. Накрая дрехите отново минават през проверка на качеството и поръчките се пакетират и окомплектоват според номерацията.

ПРЕДИМСТВА

3ПРЕДИМСТВАТА НА ХИМИЧЕСКОТО ЧИСТЕНЕ

 • Всичко, което правите, е да оставите дрехите си на химическо чистене и след това да минете да ги вземете. В ателието за химическо чистене ще се погрижат за останалото, защо да губите ценно време за пране и гладене, когато можете да получите много високо качество и удобство.

 

 • Химическото чистене като процес сам по себе си използва течности за отстраняване на мазнините и петната от материята. Сред многото други предимства е неговото свойство да разтваря мазнините и маслата по начин, по които водата не може да направи това. Естествените материи като вълна и коприна се чистят чрез химическо чистене прекрасно.
  Те биха могли да се свият, разкривят или обезцветят при пране с вода.

 

 • Синтетичните материи като полиестер също реагират много по-добре на химическо чистене, докато след пране с вода мазните петна остават. Химическото чистене възвръща цветовете на дрехите, като предпазва от свиване, загуба на цвят, промяна на материята. Това се забелязва най-вече при скъпите и хубави материи, където се получава така наречения ” шайн ефект” на материята.

 

 • Специалистите в пунктовете за химическо чистене имат необходимите познания, опит и апаратура, за да изчистят дрехите ви правилно. Защо е необходимо да правите опити при домашни условия, когато можете да имате гарантирано добро обслужване от специалист.

 

 • Дооформяне – благодарение на специалното оборудване за гладене професионалното дооформяне предава на дрехата гладък и завършен вид, като че ли е нова. Освен това не се налага да прекарвате почивните дни пред гладачната маса с гореща ютия в ръка и бихте си спестили евентуални премеждия с дрехата ви по невнимание.

 

 • Домакински текстил – в ателието за химическо чистене могат да се погрижат не само за вашите дрехи. Тук може да почистите и одеяла, възглавници и олекотени завивки, юргани, китеници, килими, дамаски и завеси, също така и пердета, покривки и т.н.

 

 • Контрол – преди да ви върнат артикулите, специалистите проверяват още веднъж, че е постигнато качествено извършване на услугата. Ако е забелязан пропуск, дрехата се връща за повторна обработка (без заплащане), така Ви гарантираме, че дрехата е почистена по най-добрия възможен начин, когато си я получавате обратно.

 

 • Перфектен външен вид – точно така ще изглеждат вашите дрехи, когато ги взимате от химическото чистене.
  Ще имате перфектни ръбове на вашите панталони. Ще имате изрядно изгладена риза. Ще имате почистено и сресано палто и т.н.

 

 • Познание за материите и модните тенденции – може би вие не знаете какво е вискоза, коприна, памук, и едва ли сте напълно наясно с Анговата , чинчилата или хилядите видове индийски платове. Има множество платове и влакна, които специалистите трябва да познават, за да могат да се грижат правилно за дрехите, които получават. Всеки плат може да реагира по различен начин в зависимост от приложената обработка. Тук ще бъде избран най-добрия начин за обработка на вашата дреха, съобразен с материята и със знаците за обработка, поставен от производителя.

 

 • Пране – в ателието за химическо чистене разполагат с професионално перилно стопанство, както и с професионална гладачна апаратура – каладър. Може да имате и перфектно изпрани ризи, панталони и блузи без да губите време у дома. Ежедневното Ви облекло ще изглеждат свежо и прекрасно.

 

 • Вратовръзки – често вратовръзките са една от деликатните материи, защото в по-голямата си част са изработени от коприна и изискват специални грижи. Виждали ли сте вратовръзка, изпрана в перална машина? Тя изглежда смачкана, подлепващото вещество и колосването върху нея вече не са същите, самата вратовръзка изглежда по-скоро на парцал.
  Единствено при химическото чистене вратовръзките запазват формата си и гарантира ползването им дълго време.

 

 • Отстраняване на петна – ние разполагаме с над 42 вида специални препарати за отстраняване на петната. Различните видове петна по дрехата изискват различен препарат за обработка.

 

 • Модерни технологии – химическото чистене е една от най-модерните технологии за почистване на тъканите.

 

 • Удължаване живота на Вашите дрехи – противно на твърденията, честото химическо почистване на дрехите не поврежда по никакъв начин дрехите. Напротив, удължава живота им, отстранява по-лесно петната и предотвратява износването на тъканите, което е следствие на натрупването на мръсотия и мазнина.

 

 • Освежаване на цветовете – редовното химическо почистване отстранява петна, които с течение на времето могат да се окислят, да се вклинят в тъканта и да предизвикат пожълтяване на дрехата в района на петната. Веднъж пожълтели, такива петна се отстраняват много трудно или въобще не могат да бъдат отстранени в зависимост от срока, на който са били оставени без да бъдат обработени. Например такива пожълтели петна има най-вече в частта на яките, на ръкавите. Замърсените дрехи, оставени да предстоят 7-8 месеца в гардероба след химическо почистване изглейдат с много по-ярки цветове.

 

 • Влизаш-излизаш – отнема само няколко минути да оставиш и да вземеш дрехите си от химическо чистене, благодарение на специализирания софтуер .
  Химическото чистене не е еднозначен отговор за всички видове мазнини и петна и тяхното отстраняване. Понякога петната се запечатват трайно в материята и тя не може да издържи нормална обработка за деташиране. Също така и декоративните орнаменти, например – паети и камъни, са несъвместими за химическия разтворител.

 

За правилния избор на начина на обработка на всяка дреха е важно потребителите да се запознаят с общите правила за приемане на дрехи за почистване, както и да спазват всички фабрични указания за поддръжка на дрехата и да ги спазват стриктно.