Таванът за плащане в брой остава 10 000 лв. Това стана ясно при окончателното гласуване на законодателните промени, свързани с Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

От ГЕРБ отстъпиха от първоначалното си предложение през 2019 г. таванът да падне на 1000 лв. Те поискаха от догодина той да стане 5000 лева с цел ограничаване на сивия сектор в икономиката. Това обаче също не бе прието от коалиционните им партньори от „Обединени патриоти” (ОП).

Павел Шопов от ОП обясни, че ограничаването на плащанията в брой е в интерес на банките и на „либералстващи” хора. От БСП също протестираха. Според тях, ограничаването на кешовите плащания не е удачна мярка за намаляване на сивия сектор.

Менда Стоянова от ГЕРБ упрекна опонентите на мярката, че ще им напомня как са гласували, когато искат повече разходи за пенсии, заплати и т.н.

В крайна сметка „за” праг от 5000 лева гласуваха само 73 депутати. 98 бяха „против” и 13 „въздържал се”. Така това не бе прието и таванът за плащанията в брой остана 10 000 лв.