Нашия дългогодишен партньор МБАЛ “Сърце и Мозък” Бургас изпитва затруднения в изграждането на роботизирана хирургия в гр. Бургас.

В Бургас – четвъртия по големина български град, който страда заради липса на лекари от различни специалности и модерна апаратура, седи в найлони и чака разрешение последно поколение апаратура за роботизирана хирургия da Vinci с четири ръце. Роботът се използва в области като урология, коремна (колоректална) хирургия и гръдна хирургия.

Предимствата на робот-асистираните минимално инвазивни интервенции са емпирично доказани в последните 20 г.: по-бързо възстановяване на пациента, по-кратък болничен престой, по-малка травма и кръвозагуба и по-бързо връщане към ежедневна активност и работоспособност на пациентите. Технологията има по-добра прецизност и дори външните белези след такава операция са по-малки. В света има инсталирани над 5000 робота в над 64 страни. В България те са по-малко от дузина. “Фактът, че жителите на Югоизточна България (1 015 225 души според данни на НСИ от 2021 г.) продължават да се записват в списъци и да се надяват да дочакат възможност за модерно лечение с роботизирана хирургия в София, не тревожи никого в Министерство на здравеопазването.

Може да се включите в петицията ТУК